Starta företag

Kan du driva företag från en bostadsrätt?

En bostadsrätt är en bostad som du har rätt att nytta. Det råder en viss förvirring när det gäller just bostadsrätter eftersom de flesta tror att de äger sin bostadsrätt. Faktum är att du i egentlig mening inte äger din bostad utan köper rätten att bo i den.

Bedriva företag

Det är inte tillåtet att bedriva en verksamhet som exempelvis en skönhetssalong från en bostadsrätt. En bostadsrätt är en bostad och ska användas som sådan. Om du använder din bostadsrätt felaktigt och inte korrigerar detta efter tillsägelser kan bostadsrättsföreningen förverka din nyttjanderätt och begära att du flyttar.

Underhållsansvar

En bostadsrättsförening är också ett företag. Föreningen har löpande ansvar för allt som rör fastigheten och dess underhåll. Detta ansvar är kunskapskrävande och omfattande, vilket kan känns överväldigande för många föreningar. Du kan dock få tillgång till professionella tjänster för din bostadsrättsförening via nabo.se såsom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning eller hjälp med juridik. Nabo kan bland annat sköta din redovisning, finansierings- och skattefrågor. Inom teknisk förvaltning erbjuder Nabo en lång rad olika tjänster såsom underhållsplanering samt fastighetsskötsel. Om du behöver juridisk hjälp med bland annat entreprenadrätt, fastighetsrätt samt avtalsrätt får du tillgång till ett helt juristteam.

Företag som kan drivas

Om du driver en mindre typ av verksamhet i din bostadsrätt som inte stör dina grannar brukar det vara okej. Med andra ord går det bra att driva vissa typer av företag från en bostadsrätt som exempelvis programmerare men du får inte driva en verksamhet som en skönhetssalong. Det är därför som det kan tyckas felaktigt att säga att det inte är tillåtet att driva ett företag från en bostadsrätt. Svaret är att det beror helt och hållet på vilken typ av företag det handlar om.

Starta företag